Twee premières in St.-Christoforuskerk

Op dinsdag 16 augustus geeft Tjeerd van der Ploeg een orgelconcert in de Schager St.-Christoforuskerk.
Tijdens dit concert zullen twee werken worden gespeeld die, voor zover kon worden nagegaan, een première voor Nederland zullen zijn.
Als eerste is dat Première Symphonie (1943) van André Fleury (1903-1995). Fleury die zijn opleiding genoot bij Marcel Dupré en organist was van de St.-Augustin in Parijs en vervolgens van de Cathédrale van Dijon, was tot op hoge leeftijd nog actief en gaf ook concerten in Nederland.
Het tweede werk is de Symphonie (1944) van Michel Boulnois (1907-2008). Eveneens leerling van Marcel Dupré was hij jarenlang inspecteur van het muziekonderwijs in Parijs en organist van de St.-Philippe du Roule.
Beide werken ontstonden in de oorlogsjaren en getuigen van het grote vakmanschap van deze organist/componisten. Hoewel verschillend in stijl, zijn beide werken toegankelijk voor het publiek. Het Franse gevoel voor kleur zoals we dat kennen bij Debussy en Ravel horen we duidelijk terug in deze muziek.
Het is bijzonder dat deze twee grote werken tijdens één concert tot klinken komen. Wegens de lengte van het programma duurt het concert iets langer dan gebruikelijk.
Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is vrij. Na afloop is er een collecte.