Orgelboek

Schrijf een nieuw bericht in het orgelboel

 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
34 berichten.
Jos Jos heeft geschreven op 31/07/2022 om 07:09
Afgelopen donderdag 27 juli het marktconcert mogen verzorgen op de 'Nicholson': wat een ervaring! Elk register bezit een unieke klankkwaliteit, het orgel heeft een enorm dynamisch bereik, en het speelt ook nog eens uiterst prettig (op de zwelkastbediening na dan ๐Ÿ˜ƒ). De kathedrale akoestiek van de kerk maakt het helemaal af. Ik moet gauw maar weer terug komen!
Henk Henk uit Schagen heeft geschreven op 03/03/2020 om 10:25
Zondag 1 maart heb ik genoten van een indrukwekkend en gevoelig concert; ondanks het feit dat ik veel liederen voor het eerst hoorde; waardoor het 'feest van de herkenning' ontbrak. Zowel Elena als Tjeerd waren individueel heel goed in vorm, en ook heel goed op elkaar ingespeeld. Heel subtiel en ingetogen, maar ook met volle kracht vooruit.
Peter Peter uit Purmerend heeft geschreven op 03/03/2020 om 08:10
Wat een mooi concert afgelopen zondag. Prachtige sopraan, erg mooi in balans met het orgel.
Egor Kolesov Egor Kolesov heeft geschreven op 27/10/2018 om 13:17
Het prachtige orgel dat ik op 2 augustus kon spelen was geweldig! Alles was heel gastvrij en het publiek was blij met een warme reactie.
J.C. Dekker J.C. Dekker heeft geschreven op 08/07/2018 om 20:42
Zeer fraai orgel, zowel om te beluisteren als zelf te bespelen. Heb als registrant van Kees Doornhein kennis kunnen maken met de zeer uitgebreide registratie mogelijkheden van dit Engelse orgel. De draagkracht van het orgel is fenomenaal in vergelijking met andere orgels die we bespeeld hebben. Het is zeer de moeite waard om als men in Schagen is even binnen te lopen in de St. Christoforus kerk.
Kees Doornhein Kees Doornhein heeft geschreven op 06/07/2018 om 18:13
Gisteren een concert gegeven op het Nicholson Orgel. Wat een prachtig en zeer veelzijdig instrument in een mooie kerkruimte! En de gastvrijheid deed er niet voor onder Kees Doornhein
Jaap van Pelt Jaap van Pelt heeft geschreven op 02/05/2018 om 09:08
Afgelopen zondag 29 april 2018 buitengewoon genoten van een orgelconcert gegeven door Tjeerd van der Ploeg. Op โ€˜ zijnโ€™ mooie Nicholson orgel speelde hij een prachtig laat-19e eeuws programma van Duitse, Italiaanse en Franse oorsprong. De 14e Sonate op. 165 van Josef Gabriel Rheinberger, karakteristiek voor zijn componeer stijl, laat een voortgaande beweging horen van prachtige melodische lijnen, verrassende harmonische kleuren en spannend contrapunt. Het lyrische intermezzo van Marco Enrico Bossi was mij nog onbekend, maar heb er zeer van genoten. Het concert werd afgesloten met de 6e Symponie van Charles-Marie Widor, op. 42/2. De expressieve en afwisselend uitbundige en ingetogen delen completeerden het muzikale spectrum van de middag op een prachtige wijze.
Jan Kuipers Jan Kuipers heeft geschreven op 27/03/2018 om 10:17
Beste mensen, Zondagmiddag 25 maart bezocht ik een orgelconcert in de Sint Christoforuskerk , aanleiding was de aankondiging van de uitvoering Grande Piece Symphonique van Cesar Franck. Jammer genoeg werd dit niet uitgevoerd. Desondanks was het een mooi concert op een indrukwekkend klinkend orgel passend bij het karakter van de zondag. Het was een plezierige sfeer/ belevenis er te zijn. Met vriendelijke groet Jan Kuipers
Elisabeth Elisabeth heeft geschreven op 25/02/2018 om 19:52
voor de eerste keer naar een orgelconcert in de Christoforuskerk, prachtig ! 25 feb 2018
Alexis Alexis heeft geschreven op 25/10/2017 om 21:26
Afgelopen zondag een mooi concert van Marja van der Ploeg. Mooi programma. O.a. Paysage landais van Joseph Ermend Bonnal, de Pastorale van Gerard Bunk en de immer mooie Sonata Eroรฏca van Joseph Jongen. Mooie uitvoeringen.
Peter Peter heeft geschreven op 08/01/2017 om 20:02
Helaas kon ik in het laatste najaar de Reger concerten in de Schager Christoforuskerk niet bijwonen. Vandaag tijdens het Nieuwjaarconcert geen werk van Reger maar Elgar, Widor en Litaize. Wat was de 9e van Widor mooi. Gebaseerd op de kerstintroitus \"Puer natus\" maar het is net alsof de hele periode tussen Advent en Doopsel in dit werk als muzikale noten is verwerkt. Magistraal uitgevoerd.
Jaco van Leeuwen Jaco van Leeuwen heeft geschreven op 05/11/2016 om 12:53
In september jongstleden met veel plezier hier geconcerteerd. Het Nicholson-orgel heeft alles wat een orgel aantrekkelijk maakt: het kan heel krachtig en vol klinken (wat een grondstemmen!), maar ook zeer teder en poรซtisch. Het instrument bezit wondermooie kleuren, met daarbij ook nog fantastische akoestische omstandigheden. Veel orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw klinkt hier optimaal. Kortom: een topinstrument.
Gemma Coebergh Gemma Coebergh heeft geschreven op 14/09/2016 om 15:06
Concert zaterdag 3 september 2016 door Tjeerd van der Ploeg in de kathedrale basiliek te Haarlem, met het Te Deum van Peteris Vasks, de Sonate van Jean โ€“ Jacques Grunenwald en de Phantasie en Fuga over โ€˜Wachet auf, ruft uns die Stimmeโ€™ van Max Reger. Weliswaar was ik op 3 september niet aanwezig in de Haarlemse kathedraal, maar via de door Jos van der Linden gemaakte opname, die ik na toestemming van Tjeerd van der Ploeg mocht ontvangen, heb ik een heel goed beeld kunnen krijgen van dit concert. Het idioom van de Letse componist Vasks is vol eenvoud en boeit door de opbouw tot beweging en volume, die vervolgens uitmondt in meditatieve bezonkenheid. Tjeerd van der Ploeg weet dat nauwkeurig te volgen en in goed gekozen registraties te verpakken. De taal die de Fransman Grunenwald in zijn vierdelige Sonate bezigt is heel wat complexer, maar wordt zo voortreffelijk gepresenteerd dat je er meteen voor zwicht. Prachtig om in het tweede deel de twee stemmen als vogels door het zwerk te horen buitelen, tegen de achtergrond van langgerekte labiaaltonen. Van der Ploeg hanteert de onverwachtheden en de muzikale gedachtensprongen van Grunenwald weergaloos. Hij bezit de vertelkunst van zijn vader, de schrijver Durk van der Ploeg, in zijn orgelspel. De hele inkleuring van de Phantasie van Reger is buitengewoon mooi. Het verloopt allemaal bijzonder beeldend. De opbouw van de fuga is zeer organisch, het ene vlak vloeit in het andere over. Het einde is qua timing zonder meer indrukwekkend. Kortom: een concert waarin heel verschillende aspecten van de orgelmuziek aan de orde komen. Het Willibrordusorgel in de Haarlemse kathedraal bezit weliswaar niet de allure en de brede sonoriteit van het Nicholsonorgel in Schagen, maar uit dit concert blijkt dat een eersteklas organist ook een dergelijk instrument op zijn best weet te presenteren. Gemma Coebergh
Kees van Eersel Kees van Eersel heeft geschreven op 20/03/2016 om 16:47
Op 6 maart verzorgde ik een concert op het Nicholsonorgel van Schagen. Het instrument viel op door een enorm scala aan kleurmogelijkheden en veel gedifferentieerde poezie in klank, dit naast een indrukwekkende power. Hoewel onmiskenbaar en karakteristiek Engels is het mogelijk vanaf de romantiek (en kort daarvoor) het gehele orgelrepertoire overtuigend te vertalen en te vertolken. Met buitengewoon veel genoegen denk ik terug aan dit imposante instrument.
John de Goede John de Goede heeft geschreven op 17/02/2016 om 08:52
wat een prachtig orgel is het toch. Het klinkt helder en evenwichtig ; met afzonderlijke stemmen, of in combinaties hoe krachtig ook,de klank blijft doorzichtig en komt weldadig over. Het was daarom een belevenis om het concert op 7 februari mee te mogen maken. Karg-Elert en Reger, componisten die over het algemeen nog al wat aan klank verlangen, zouden naar mijn mening in Schagen zeer tevreden zijn geweest over klank en uitvoering. In รฉen woord: Magistraal
Peter Peter heeft geschreven op 04/10/2015 om 19:07
Erg mooie afsluiting van het drieluik โ€œmuziek in kleurโ€, orgeltranscripties in verschillende stijlperioden. Vandaag de Romantiek, het orgel kwam prachtig tot zijn recht met een uitstekende uitvoering van Marja van der Ploeg. Marja heeft het haar registranten niet gemakkelijk gemaakt. En dan te bedenken dat dit orgel voordat het in de St Mary Magdalene (Engeland) werd geplaatst eerst opgesteld stond tijdens de Worcester Tentoonstelling in 1882! Wat zal er toen geklonken hebben? Stukje tekst uit de catalogus van de 1882 Worcester Exhibition. INDUSTRIAL SECTION. โ€” Nave and Court 2. The Organ, erected in the East end of the Nave by Mr. John Nicholson, has been lent for the use of the Exhibition by the Vicar and Churchwardens of St. Mary Magdalene, Worcester, with the consent of Lieut. Col. Johnstone, the donor.
Alexis Alexis heeft geschreven op 04/01/2015 om 17:21
Indrukwekkend concert vandaag. Mooie start van 2015!
Peter Peter heeft geschreven op 22/09/2014 om 20:16
Schilderijen van een tentoonstelling van Moessorgsky ken ik vooral van piano. Wie van โ€™70 Rock houdt kan eens zoeken op Youtube โ€œPictures at an Exhibitionโ€ de versie van Emerson, Lake & Palmer ๐Ÿ™‚ Maar wat klinkt de orgelbewerking verrassend mooi. Wat kleurt het orgel mooi bij deze muziek. Chapeau voor de organist en niet te vergeten de registranten. Wel zo prettig de korte beschrijving van de muziek, dan is de muziek nog sprekender.
Ronald IJmker Ronald IJmker heeft geschreven op 29/12/2013 om 20:01
Ik heb met veel plezier gespeeld in Schagen. Ik was al wat vertrouwd, met de Engelse klankwereld. Ik ben zelf organist op het Banfield-orgel in De Krim. Het orgel van Schagen heeft het \'geluk\', om in een beter akoestische ruimte te staan. De kerk van Schagen heeft een kathedrale akoestiek. Deze werkt fantastisch mee, om het orgel z\'n volle klankrijkdom te laten ontplooien. Een mooie belevenis, die mijns inziens veel te kort heeft geduurd… Geweldig, wat een sound! Ronald IJmker, organist Hervormde Kerk, De Krim (Ov.)
Miguel BERNAL RIPOLL Miguel BERNAL RIPOLL heeft geschreven op 22/08/2013 om 21:19
On 20 August 2013 I have visited the Christoforuskerk in Schagen, and I could play and listen the beautiful organ. I was deeply marveled by the instrument. I could not only play the instrument, but also listen some pieces and improvisations of Tjeerd van der Ploeg, who knows very well the instrument and master how to get from it the best sounds. The quality of sound is really outcome, in my oppinion this is a \"symphonic\" organ not for the power and the competence to have a \"mixed\" sound (which it neverthless is indeed also capable), but for the quality of individual sounds and the balance between them, as well as for the transition from one to another stop. I have found more \"nuances\" than in french romantic organs. MIGUEL BERNAL RIPOLL ORGAN PROFESSOR REAL CONSERVATORIO SUPERIOR DE MรšSICA DE MADRID (SPAIN)