Onderhoud Nicholson-orgel in uitvoering

Swell

Swell

Het groot onderhoud aan het Nicholson-orgel is naar verwachting op 12 juni gereed. De onderhoudswerkzaamheden lopen enige vertraging op wegens eveneens vertraagde arbeid door de fa. Drake aan het orgel van Spitalfields (London).

De Trombone 16’ van het pedaal is inmiddels in Engeland en wordt onder handen genomen door dr. David Frostick, dé specialist op dit gebied. Dit register is afkomstig uit het Hill-orgel in Hulme (1858) en werd in Schagen toegevoegd.

Van het Choir is de lade geïnspecteerd en ziet er prima uit. Zeer hoogwaardige kwaliteit. Het pijpwerk van het Choir wordt pas herplaatst wanneer ook het pijpwerk van de andere twee klavieren is schoongemaakt (vanwege werkruimte).

De hulppneumatiek wordt in Engeland opnieuw beleerd. Ook wordt er een nieuwe bekisting voor de motor gemaakt. Kleine lekkages van de balg zijn gerepareerd De orgelbouwers uit Engeland hadden nog nooit zo’n grote balg gezien.

Ook de talrijke en riant uitgevoerde windkanalen worden geroemd. ’Schnitger bouwde een heel drieklaviers orgel op een zo’n windkanaal, dit orgel heeft er zes!’

Verwacht werkschema:

13 – 24 april:
Motor kist en hulppneumatiek en het aanvangen met de schoonmaak van het swell.
4 – 15 mei:
Schoonmaak van Swell en Great.
25 mei – 12 juni:
Herplaatsen van Trombone 16’, Tonal checks en stemming van het hele orgel.

Wanneer het inspelingsconcert wordt gehouden wordt nog bekendgemaakt.